Monday, November 09, 2009

Black Mood



Patutnya pada waktu sebegini seperti kebanyakan manusia normal lain di Malaysia aku patut tidur. Tapi aku tak boleh tidur. Jam tubuh aku sudah lama rosak dan sukar diperbaiki lagi. Kalau jam tubuh adalah jam dinding mungkin sudah patut ditukar bateri. Akibat daripada itu aku mula menjelajah ke laman web New York Post dan Reuters. Tiada berita menarik kecuali kisah ini lelaki misteri dari Malaysia.
Lagipun ia adalah hari minggu di sebelah sana. Kebanyakannya sedang sibuk berada di atas katil, mengubati hangover atau masih berjimba-jimba.  

Kata orang selepas pukul 2 pagi kita sepatutnya berada di atas katil dan tidur. Tiada benda baik yang berlaku selepas pukul 2 pagi. Benar, aku pun selalunya di tahan polis selepas pukul 2 pagi. Tapi pukul 3 pagi kita boleh menyanyikan lagu P Ramlee. Masuk pukul 4 pagi sila dendangkan lagu Gwen Stefani bertajuk 4am. Pukul 5 pagi lebih baik tak payah tidur pasal dah nak masuk subuh pun.  Kalau nak tidur juga silakan. Nasib baik boleh la subuh gajah dan kalau nasib tak baik haruslah tidur berselimutkan kulit babi. Maka aku yang tidak ketahuan mula menjelajah ke FB seorang pelakon drama yang sedang hangat di pasaran. Aku bukan ‘stalker, cuma mahu melihat apa yang ditulis oleh para peminatnya. Lagipun best layan bosan sambil melihat gelagat manusia di Internet. Aku selalu menyamakan sifat manusia di FB seperti sifat pemandu Malaysia di atas jalan raya. Di luar tampak sopan, hensem, cantik dan sebagainya. Bila mula memandu hilang semua sifat-sifat baik dan tampak kelihatan sifat ganas seperti pemandu di dalam Need for Speed. Macam tu jugak di FB. Di gambar profil nampak sopan,manis,hensem dan lain-lain sifat baik tapi sifat gedik,mangkuk,ganas dan poyo boleh juga terpancar di ‘posting’ FB. Keutaaman diberikan ke atas gambar profil yang menunjukkan aksi ‘pouting’ mulut ikan emas. Sudah terbukti di dalam kajian bahawa itu adalah sifat sebenar ‘cam whore’.

Aku pun tak faham apa sebenarnya yang berlaku di ‘wall’ beliau. Mulanya hanya kelihatan gambar-gambar yang terhasil daripada aplikasi ‘cute’ seperti My best friends (aku tak pasti sama ada mereka benar-benar mengenali pelakon tersebut atau ia hanyalah satu percubaan untuk memancing perhatian beliau) dan tak kurang juga mutiara kata yang di tulis bagi membakar semangat beliau untuk terus memberi lakonan yang merembeskan memberangsangkan. Tidak seberapa lama kemudian mimpi ngeri aku pun bermula.


Ya, benar sekali. Mimpi ‘spoilers’ aku telah bermula di ‘wall’ berdarah ini. Tak berapa lama dulu aku telah pun membantah akan ‘posting spoilers’ di wall beliau. Netiquette ada tapi tak mahu belajar. Kalau nak tepek spoilers boleh tapi sila letakkan amaran supaya takde yang gedik nak klik di situ. Aku fikir memang sifat manusia pentingkan diri sendiri dan pantang ditegur serta tak kurang juga bersifat ‘holier than thou’. Mungkin golongan yang suka menempek spoilers itu sedang menempuhi fasa menopaus atau mungkin mereka suka jika orang anti-‘spoilers’ seperti aku hilang mood untuk menonton. Hello, ko ingat ini filem sifu dan tongga ke? Aku memang takde niat nak tengok pun jadi memang aku alu-alukan kalau ada orang yang letak skrip penuh kat Internet. Tapi ini drama kegemaran aku ok? Bukan senang aku nak suka drama Melayu. Haruslah pasni aku tonton The Mentalist dan How I met your Mother serta Spongebob sahaja. Takpe, gua cool fasal gua tahu ‘spoilers’ tu salah. Satu lagi mungkin itu sifat penonton Malaysia yang cetek ilmu perfileman maka kurangnya kefahaman mengenai ‘spoilers’ dan kesannya kepada penonton. Satu lagi memang sifat orang Malaysia, suka buat bodoh. Bila diajak daftar mengundi mula la keluar soalan : kenapa nak mengundi? Nasib baik aku tak sumbat borang daftar mengundi dalam mulut. Apsal la baghal sangat dek non oiiiii? Takat nak gi karaoke ngan kenkawan pun ko kene undi pusat karaoke mana yang jadi pilihan inikan pulak nak mengundi pemimpin kerajaan. Ada duit PTPTN sibuk joli katak. Kan ke bagus kalau duit tu ko beli majalah Off the Edge dan fahamkan kenapa ko perlu terlibat dalam kempen Perlembagaanku.


Nama pun manusia, ada akal dan ada kelemahan masing-masing. Berbuih mulut aku menerangkan kenapa ‘spoilers’ itu patut dihindari tetap masih tak mahu cuba memahami. Kalau dah memang jenis degil nak mampus dan suka memusnahkan kegembiraan orang lain makanya akan ditepek jugak ‘spoilers’ tanpa meletakkan amaran awal. Berbanding dengan kejadian lepas di mana ada video bagi episod yang bakal ditayangkan di ‘wall’ FB pelakon tersebut pada malam itu, kejadian kali ini lebih parah dan langsung mematikan perasaan aku untuk menonton episod seterusnya. Itu baru cerita fasal FB peribadi beliau, belum lagi aku meleret sampai ke forum. Terpampang sinopsis bagi setiap episod. Perlu ke nak tulis fasal episod seterusnya dengan perincian tanpa sebarang amaran awal? Kalaulah mereka semua ni bersemangat buat perincian macam ni di tempat kerja maka aku berharap agar syarikat swasta atau jabatan kerajaan di mana mereka ini berkhidmat mencatatkan rekod produktiviti yang membanggakan. Syabas uols! Haruslah bonus tahun depan dapat 6 bulan gaji kan? Boleh la beli Coach AAA satu lori.


Well there goes my guilty pleasure thrown out of the window. So, anyone wants to go out with me this Friday?

Thursday, November 05, 2009

My heart is in my boots





When Ajami asked me to help out with the subtitle, my heart leaped with joy. As always I jumped in with both feet. Little that I know I’d end up not having the strength to do it. The first time I watched the clip, I felt as if she is still here sitting next to me. Commentating like a commentator in United versus the Kop match. I dreaded to finish it off and ended up doing some other projects along the way. After a while, I finally gathered my strength and suffice to say that I did the subs while holding up the tears.

Boss, it is true that you still have a long way to go.







Thursday, October 22, 2009

Hapus Aku



Yakinkan aku tuhan

Saturday, October 10, 2009

This is not about me raising a rumpus


Yes! 6 months without a permanent job! What a record! Hey, at least I save you guys from having to read about how lazy I am with work, why the bitch at the office makes my life miserable and what not! Frankly, I don't miss writing up manuals and SOP's that much. Nobody is going to read manuals unless they got into mishaps with their laptop or couldn't fix the WBS though they have kicked it for the umpteenth time. Now, life is all about seizing the moment and yes unto thine own self be true. Praying hard for more good things to come and we all know too well how God works in mysterious way.

Perhaps I should recap what I have done for the last 6 months. Listing is not in any particular order.


  • Prepare online contents and I came to know about interesting places in Malaysia that I never know about before 
  • Book editing opportunity that let me have more experience explaining things in words of one syllable and lots of knowledge on Mak Yong too
  • Some articles published, nothing significant but still a good start and hopefully no one died of heart attacks or whatever while reading my piece
  • Done subtitles while terribly having to hold up my tears and praise to Allah for the strength given. Kak Min if you read this, I just want you to know that I miss having lunch with you. Lapchiuuu
I suppose Metric’s Gimme Sympathy fits well with this posting





Get hot, get too close to the flame
Wild, open space
Talk like an open book
Sign me up
Got no time to take a picture
I'll remember someday all the chances we took
We're so close to something better left unknown
We're so close to something better left unknown
I can feel it in my bones
Gimme sympathy
After all of this is gone
Who'd you rather be?
The Beatles or the Rolling Stones?
Oh, seriously
You're gonna make mistakes, you're young
Come on, baby, play me something
Like, "Here Comes the Sun"
Come on, baby, play me something
Like, "Here Comes the Sun"
Don't go, stay with the all-unknown
Stay away from the hooks
All the chances we took

Monday, September 14, 2009

To the faithful departed

Salam abah,

It’s been quite a while since I last wrote to you. I was driving home alone at 4:44 am this morning and I suddenly felt the urge to write to you. Well, it’s the fifth year of Ramadhan without you and yeah I still miss your wake up call for sahur. I suppose you’re doing great on the other side. Maybe after all these years you’d already have a bunch of friends to hang out with down under. I hope you got to see nenek there. You know, she missed you much. Tell her that I say hi. Please tell her that I am sorry for not attending her funeral. I know it sounds selfish but I can’t help but thinking that she is as irrelevant as UMNO in my life. I am terribly sorry and I know you’d have disowned me should you still here but the least I could do is to recite Fatihah to her everyday.

I think Ramadhan 1430 would always be the most special and memorable ones. It’s not that I go to terawih every night, mind you. I won't try to make up some lame excuses but you know how I am. I could easily distracted by invitations for movie previews and what not. I'll try harder next year, Insya-Allah. I had to go through lots of things, learnt something along the way and I might have found some wisdom as well. Don’t you think that’d be enough reason to celebrate life?

I got good news that is worth sharing. Imah gave birth to a lovely daughter on your birthday last August. Swell, huh? I haven’t got around visiting her yet. Call me a crybaby but thinking about the birthday alone would bring tears to my eyes. You know that I always wanted to sleep through August but with the new addition to our family I don’t think I could escape it anymore. Mak is doing well, I think. You can ask more from Zura. Oh Zura is pregnant and expecting in November if I’m not mistaken. I don’t have wide knowledge on the latest buzz in our family. Ask me anything on the twilight saga instead. I can answer faster than Gaban could I tell you. Sorry about that. I’ve been busy caving in and don’t give much thought on stuff other than how to survive my miserable life.

Nothing much to tell you about the political scene except that your favourite party is jinxed with loses in seat by-election. Another one is coming in October, so far the score is 7-1. They don’t have much choice it seems, either revamp or take a hike. Football scene in Malaysia is quite boring, so I won’t touch on that issue. United sold C Ronaldo but it seems like it doesn’t affected their performance so far. Rendra passed away last August. I didn’t realized how sad it’d be until I read a piece written for him in Rolling Stones Indonesia. Well you know what they say, good people always die first. Should you cross his path, tell him that these are my favourite lines from Sajak seorang tua untuk isterinya:

Hidup tidaklah untuk mengeluh dan mengaduh

Hidup adalah untuk mengolah hidup
bekerja membalik tanah
memasuki rahasia langit dan samodra,
serta mencipta dan mengukir dunia.
Kita menyandang tugas,
kerna tugas adalah tugas.
Bukannya demi sorga atau neraka.
Tetapi demi kehormatan seorang manusia.


Ok Abah.Wish I could write more but I have to continue struggling for my survival. Have fun visiting around, hopefully you cover more grounds this Ramadhan. By the way, I won't be visiting your grave this year. No hurt feelings ya?

Love


your ever miserable daughter

Monday, August 24, 2009

Fakta Muzikal Tun Abdul Razak atau dalam bahasa penjajah Trivia of Tun Abdul Razak’s Musical

Oleh sebab ramai yang tidak dapat menonton dengan alasan seperti tiket sudah kehabisan, maka saya dengan murah hatinya ingin berkongsi fakta-fakta menarik yang saya kutip sepanjang menonton muzikal tersebut.

1. Terdapat 16 babak dan 16 lagu di dalam teater ini

Lagu yang ada di dalam teater ini melebihi jumlah lagu yang terdapat di dalam High School Musical 3. Ha, hadek-hadek kagum tak korang? HSM 3 pun ada 10 lagu jeh tapi teater ni ada 16 lagu. Namun daripada kesemua lagu yang ada hanya satu lagu sahaja yang aku masih ingat di dalam otak aku iaitu di babak 5 bertajuk Kita Serumpun. Susunan muziknya amat ‘catchy’ dan melambangkan identiti Malaysia dan Indonesia. Aku nyaris-nyaris sahaja bangun dari kerusi dan berteriak ya kita memang serumpun, maka hentikan pergaduhan-pergaduhan bodoh yang tidak menguntungkan sesiapa! Muzik ini memang menaikkan semangat. Saya suka! Tahniah Encik Ruslan Imam.

2. Fauziah Latif pancit

Di zaman kegemilangan Kak Gee dulu saya suka juga mendengar lagu nyanyian Kak Gee di corong-corong radio. Dah, tak yah berlakon cool dan berpura-pura yang korang tak tahu lagu layu di tasik madu tu. Entah-entah dulu pakat beratur kat tangga sekolah buat show nyanyi lagu ni time rehat. Malahan kedua kakak saya dengan gigihnya telah mengumpul duit belanja sekolah yang tidak seberapanya itu untuk membeli kaset-kaset yang asli. Lakonan Kak Gee di dalam rancangan-rancangan raya terbitan Azwan Ali (sebelum dia menjadi seorang yang jelik) seperti Lontong amat menarik juga. Tetapi itu tidak bermakna Kak Gee boleh berlakon teater dan menyanyi ‘live’ dengan baik. Maafkan saya Kak Gee. Memang jujur pernyataan saya ini, Kak Gee pancit! Tapi kalau ini bukan teater muzikal dan tak perlu menyanyi serta yang penting hanya perlu kelihatan cantik dan menarik seperti semasa memperagakan mutiara Rafflesia maka watak Tun Rahah ini memang sesuai untuk Kak Gee.

3. Rashidi Ishak, anda memang hensem tetapi ia tidak dapat menutup kelemahan suara anda

Ini seorang lagi idola aku dulu-dulu iaitu sejak zaman dia popular dengan iklan Levi’s tu. Ala, zaman-zaman dia dengan Dead Mushroom tu. Pastu entah macam mana dia jadi pelakon, tapi aku redha jeh fasal boleh nampak muka dia kat TV selalu. Selepas ini, tolonglah berlakon drama dengan filem je yek? Aku musykil mengenai cara pemilihan pelakon untuk watak Tun Razak. Asal boleh je ke?Sanggup menerima bayaran murah? Hanya mereka dan keluarga mereka sahaja yang tahu bagaimana caranya. Suara memang sepatutnya tak boleh nak komen sangat fasal dia bukan penyanyi. Kalau yang memang penyanyi pun pancit apa tah lagi dia yg main gitar jeh. Ok, suara Rashidi Ishak tak le seteruk suara mereka yang menyanyi secara syok sendiri di karaoke jamban tapi kenapa penghayatan watak tak seberapa. Halo, bukan takde pengalaman berlakon okes? Kuciwa saya tau! Nasib baik tiket free. Kalau tak dah lama saya baling kasut ke pentas.


4. Dato’ Rahim Razali, saya hormati anda sebagai pengarah tersohor yang berpengalaman tapi kenapalah teater ini sepertinya syok sendiri?

Siapa yang tak pernah menonton filem Abang dan Matinya seorang patriot memang patut di hukum rejam dengan guli. Ala siapa yang tak ingat dalam filem Abang ini betapa rangginya Ogy Ahmad Daud dengan bajunya yang seksi serta kuku kaler merah cili ittew dan lakonan yang mantap daripada Ahmad Tarmimi Siregar sebelum zaman tekarianya. Tak lupa juga Eman Manan dan Yusuf Wahab yang sangat menjiwai watak mereka di dalam Matinya seorang patriot. Bagi sebab-sebab teknikal dan sebagainya anda boleh merujuk kepada Fadz di blog beliau. Tetapi bagi saya yang cetek ilmu perfileman dan menonton filem hanya kerana penceritaannya dan kepuasan selepas itu, bolehlah dikatakan kedua filem ini memberikan kepuasan dan semangat yang baru setelah menontonnya. Agak menyedihkan teater ini seolah-olah menjadi petunjuk bahawa Dato’ Rahim Razali mungkin sudah hilang taringnya.


5. Garapan lemah menjadikan teater ini satu teater lawak jenaka

Ini teater tentang Tun Razak dan jasanya kepada negara. Tapi saya tidak terasa pun betapa bangganya saya kepada Tun Razak selepas itu. Saya agak terkejut dengan pemilihan baju dan mekap pada babak 2. Aiyoh, ambil idea dari drag show kat La Queen ke uols? Ada sesetengah babak yang sepatutnya menimbulkan perasaan sedih tiba-tiba jadi bahan jenaka dan terdengar deraian ketawa penonton. Ahmad Firdaus Che Yahaya, anda memang berbakat. Tolong jangan sia-siakan bakat anda dengan berlakon watak yang ntah apa ntah.

6. Wabak teater muzikal di Malaysia perlu dikawal

Selepas kejayaan PGL dan P. Ramlee the musical maka rasanya kalau boleh semua produser nak buat teater muzikal. Tolonglah sedar diri yang kedua muzikal tu dibuat dengan teliti dan memang bermutu. Kalau spesifikasinya begitu, tak hairanlah kalau semua orang berebut-rebut nak datang tengok. Tapi ingatlah ye, kalau nak buat teater tu buatlah betul-betul. Jangan sekadar nak menjual tiket atas nama muzikal dan nama-nama pelakon drama,TV atau filem yang tiba-tiba berlakon teater dengan alasan dia nak mencuba sesuatu yg baru. Memang buruk padahnya nanti! Lagi satu, tak semua cerita patut dijadikan muzikal dan Tun Razak ini adalah salah satunya. Noktah!

7. Istana Budaya, dah tak terkawal mutu produksi ke?

Rasanya tahun ni paling kerap saya ke Istana Budaya. Awal-awal IB dibuka dulu rasa vogue dan cool giles kalau kompang ke kenkawan bahawa kita ke sana untuk menonton teater atau persembahan yang bes sampai menjilat siku. Kalau boleh nak tulis kat dahi ni, saya ke IB menonton teater PGL. Hamek ko, sangat la kg kan?hehehehe. Tapi sejak terdapatnya teater yang tahap persembahan sekolah menengah muncul di Istana Budaya maka saya fikir Istana Budaya patut bersikap tegas dan tidak mementingkan wang ringgit sahaja. Ye la, tiket kat IB kan mahal-mahal jugak, macam tiket persembahan Anuar Zain dan Siti Nurhaliza serta teater Mahsuri ittew. Haruslah korang maki berkarung kan kalau bayar RM80 sekali teater cam zaman korang sekolah menengah. kwang3



Terima kasih kepada Doc Zul di atas undangan menonton teater gah dari Aswara ini.

Monday, July 27, 2009

Belasungkawa - Ini Posting yang Maha Panjang

Boss TSC


Fikiran aku agak serabut sekarang sebenarnya. Kehilangan dua orang kenalan rapat di dalam sela masa seminggu. Ok,memang bunyinya entah apa-apa fasal bukannya aku kematian ahli keluarga tapi bukankah di dalam mengharungi kehidupan moden kita selalunya kawan-kawan akan mengambil alih kedudukan utama berbanding keluarga? (Giles poyo opening line aku)



Kenalan yang pertama menderita selama dua bulan sebelum dijemput sakratul maut untuk bertemu Allah. Lima hari sebelum kematiannya, aku telah pergi melawat Allahyarham di hospital. Dia bukan lagi Aniff Ghani yang suka tengok cerita hantu tapi tutup mata kemudian sibuk tanya apa yang terjadi, nyanyi karaoke sampai nak tercabut anak tekak dan suka buat pelan ad hoc. Imej dia sedang batuk menahan kesakitan itu adalah rekod imej terakhir di dalam otak aku. Kalau otak boleh dioperasi seperti komputer dah lama aku padam semua imej-imej yang membayangkan kesakitan dan penderitaan Aniff dalam otak aku. Termasuk saat di mana dia menunjukkan gerai pau suri di tepi jalan kawasan menuju ke rumahnya. Kekure, ko nampak tak gerai pau tu? Sedap tau pau dia. Ko suka makan paukan? Singgahlah beli pau tepi jalan tu. Adeh kol 12am mana nak ada orang jual pau dah tepi-tepi jalan kampung di Melaka. Tapi satu yang aku suka fasal Aniff ialah motonya : buat sesuatu dengan bersungguh-sungguh. Terima kasih Aniff, aku akan ingat moto ko sampai mati, insya-Allah.

Kenalan yang kedua sangat ultra popular. Tak payah aku sebut nama pun rasanya korang dah tau siapa gerangannya. Mula-mula aku jumpa Yasmin Ahmad ialah semasa tayangan Rabun di LB. Aku memang paling suka Rabun di antara semua filem-filem dia. Sebab itu aku akan hadir pada kebanyakan tayangan filem Rabun di LB. Kepada sesiapa yang bertanya kenapa aku asyik nak menempek tengok Rabun dia akan jawab : So what?She likes my film. Let her watch again and again la.

Banyak benda yang aku dapat daripada Yasmin. Benda yang teramat berharga dia berikan kepada aku ialah beberapa orang manusia yang merupakan peminat filem dia yang akhirnya menjadi geng aku sekarang. Tiada benda lain yang lebih berharga daripada ini. Bos, terima kasih sebab bagi gua kawan-kawan. Aku fikir ramai orang yang dapat menambah kawan bila dorang join blog Yasmin. dan seesuai dengan sifat Yasmin yang suka berkawan. Lagi satu aku sampai sekarang tak percaya bahawa Yasmin karen banget ni boleh terima aku in her circles. Bukan apa dengan aku yang ntah apa ntah berbanding dengan orang lain yang mempunyai pengetahuan filem yang amat luas serta berkarier bagus dan berpandangan jauh. Blog aku pun meraban jeh takde kupasan mendalam tentang politik atau filem. Persamaan kami hanyalah sukakan Rumi dan Neruda. Ada masanya kami menerangkan perasaan masing-masing ketika itu dengan puisi. Aku tak pandai menulis puisi jadi aku copy paste jeh dari bahan online. Selain daripada tu, memang tiada persamaan lain yang ketara. Aku suka lelaki ala-ala mat salleh dan dia suka yang bermata sepet, aku suka muzik rock dan korang pun tau muzik apa yang dia suka berdasarkan kepada runut bunyi filemnya dan lagu-lagu yang di pos ke blog.

Paling akan aku ingat ialah trip kami ke Labuan di atas jemputan Megat untuk program LMAF di tempat dia mengajar. Aku jadi chaperon Yasmin tapi aku tak kisah asalkan dapat jalan-jalan free guna duit kerajaan. Tugas aku sepanjang masa ialah jaga beg semasa dia buat ucapan dan pegang hadiah-hadiah yang dia terima daripada peminat. Serius, dia ramai peminat dan dia pandai flirt. Tak sempat aku nak menuntut ilmu. Kalau tak aku pun mungkin boleh menjadi seorang kaki flirt yang berjaya. Bak kata Megat, aku dan Yasmin seperti teenagers yang tak sedar diri. Asyik tergelak-gelak,terkadang gedik-gedik dan kadang-kadang cam jakun melihat benda yang tak pernah terjumpa di KL atau sepanjang hidup. Keterujaan kami rasanya seperti budak-budak yang dapat pergi rombongan melawat Zoo Negara naik bas persiaran cuma kami up sikit sebab dapat naik kapal terbang MAS dan tidur di Sheraton Hotel Labuan.

Aku hanya akan menyimpan imej Yasmin sebagai seorang yang suka ketawa besar dan tidak pernah berdengki dengan orang. Walaupun berkali-kali aku ucapkan terima kasih kepada dia, aku rasa macam tak cukup je ucapan aku tu. Aku tak pandai mengucapkan selamat tinggal, jadi posting ini akan dikahiri dengan petikan chat di antara aku dengan Yasmin, supaya orang yang tidak kenal Yasmin akan lebih memahami siapa dia dan akan mengasihi dia sebagaimana kita yang berpeluang untuk berkawan dengan Allahyarhamah.


Chat ini mengambil tempat selepas tayangan talentime di LB



Kekure: i started off today pretty bad..my car had been hit and my bumper all wrecked up
but when these people told me that i’ve done a great job it wiped off every bad feelings
i guess that's what you feel when people tell you that your movies moved them

yasminthestoryteller: yes, but lately, it's been slightly different. starting from mukhsin, my eyes, my mind, and my heart became more aware of the blessings that come while i'm making my films. so much so, it's almost as if nothing that happens is of my doing; i'm just an instrument; like a log floating down a river. it's a liberating feeling. and when the work is done, it almost doesn't matter what happens or what response it gets. do you understand?

Kekure: hmmm..yeap...
god blessed you with good ideas
my colleague asked about u the other day
he asked me how you are like as a human being
told him that you are a nice person who is sincere it whatever she does
and he said that's why god blessed people that are sincere with good things

yasminthestoryteller: this is an important experience for me. i think i'll do a posting about it. "are my films really mine?"

Kekure: yeap..you should!
is there any invisible hands behind yasmin's work?

yasminthestoryteller: absolutely! and from where i stand, it wasn't invisible at all!
interesting!
the 2 birds hopping into frame as hafiz prayed in the mosque after his mother died, for example. the blessing was totally visible!

Kekure: i totally remembered that..some people might think that you coax the birds there

yasminthestoryteller: they don't know, that's why. when ted said she had never cried so much for any of my films before but that it was her least favourite of my films, i smiled so broadly. it was god's beauty that drew out her tears.

Kekure: iyalah..i je tak suka this movie :P
but i suppose with talentime it'll draw some new fans

yasminthestoryteller: i'm smiling broadly again. :-)

Kekure: especially those that never like ur movies
yes it's a beautiful movie but in some ways i just don't feel it hehehe

yasminthestoryteller: your loss. hehe!

Kekure: but give me rabun any days and i'll cry like heavy rains :)

yasminthestoryteller: maybe you're in denial about something?

Kekure: maybe
lately i live in a surreal world
so it's kind of hard to like talentime
kenyataan yang terlalu kejam :'(

yasminthestoryteller: hmmm...

Kekure: that should be the film's tagline..kenyataan itu sesuatu yang kejam..

yasminthestoryteller: i got no tagline for talentime. maybe "love comes in silence". don't know.
you need a toothache or a migraine to bring you back into perspective.

Kekure: i already had my car wrecked so insya Allah i'll have some new perspective on life soon :)

yasminthestoryteller: car wreck is till emotional pain. bad toothache or migraine makes you think, "oh god, please give me emotional pain instead..."

Kekure: i had that on monday..
but when i recited yassin i cried my heart out

yasminthestoryteller: not everything we want is ours. that's why there's such a thing as theft.

Kekure: and i opened up quran the page that i opened up without conscience is alam nasyrah
ada kemudahan after all the hardship

yasminthestoryteller: alhamdulillah

Kekure: perhaps it was god's way of telling me that hey something good will come ur way..do u think?

yasminthestoryteller: yes. how can u even doubt that.

Kekure: after that i felt that i shouldn't be tamak
so i shouldn't ask for more..just yet

yasminthestoryteller: ask for peace of mind.

Wednesday, June 17, 2009

Pesta Malam Indonesia 3

Band yang aku tunggu-tunggu



Gigi



Sheila on 7



Dewa 19

Padi

Jom berjimba-jimba

Wednesday, May 27, 2009

Untuk Nenek yang Tidak Pernah Aku Kenali






21 Mei 2009 nenek sebelah abah aku meninggal akibat komplikasi usus. Menurut kakak aku, saudara abah terlupa untuk memaklumkan keluarga kami mengenai masalah kesihatan nenek aku dan dia akhirnya meninggal di atas meja bedah. Tragis seperti adegan di dalam Grey’s Anatomy tetapi tanpa adegan ahli keluarga terlupa memaklumkan saudara yang lain bahawa ibu mereka sedang tenat. Secara jujur aku tiada sangat kenangan dengan nenek aku sebab aku rasa opah aku sebelah mak lebih cool dan vogue sebab dia boleh skiping engrish!hahaha

Sebenarnya, bukan senang menjadi anak kepada menantu yang di tolak mentah-mentah oleh keluarga mentua. Ala-ala di pandang hina kalau balik kampung masa raya. Kedua ibu bapa aku mula menghadapi dugaan semasa hari perkahwinan, kata orang akibat berkahwin tak mendapat restu keluarga abah. Entahlah labu! Gara-gara peristiwa 13 Mei 1969 kelam kabut jadinya majlis kenduri mak abah aku. Nasib baiklah sempat akad nikah, kalau tak kempunan abah aku nak bergaya dengan cermin mata hitam yang dia beli kat Singapura dan jadi modal dia mengurat awek.

Paling aku ingat bila aku di kejar macam ayam oleh nenek aku. Standard la aku, kalau balik raya ke kampung sebelah abah penuh la kereta dengan senapang, koleksi askar dan buku untuk aku memenuhi masa kat kampung. Kadang-kadang fasal nak rasuah aku supaya balik kampung abah akan belikan aku aksesori baru macam topi koboi supaya aku boleh bergaya keliling kampung sambil kutip duit raya. Bila dah berjumpa dengan sepupu-sepupu lelaki aku maka terjadilah pertempuran di antara askar British dan Jepun. Nenek aku hangin satu badan fasal kita orang bising nak mampus dan ayam-ayamnya menjadi POW. Pasukan mana paling banyak dapat POW maka dialah pemenangnya. Setelah penat menahan sabar, maka nenek aku akhirnya bertukar menjadi kejam ala-ala ibu mertuaku. Oleh sebab ayamnya telah habis menjadi POW dan reban ayam kosong, maka kami sekalian cucunya di tangkap dan dimasukkan ke dalam reban bagi menggantikan ayam yang dah togel kena seksa. Zaman tu aku yang paling kecil dan licik maka aku terlepas daripada di sumbat ke dalam reban ayam. Jenuh aku pecut 100m berlawan lari dengan nenek aku. Sepupu aku ada empat orang yang merasa duduk dalam reban ayam dan dah besar pakat menjadi doktor dan peguam. Rugi betul aku tak masuk sekali, kalau tak mesti aku pun dah ada kerjaya yang glamour jugak!

Kali terakhir aku berjumpa nenek aku ialah pada dua tahun lepas. Aku balik pun sebab mak dengan kakak aku paksa aku balik. Ikutkan hati aku malas nak balik langsung selepas kematian abah. Walaupun mak dah berkahwin dengan abah lebih 30 tahun pun, keluarga abah aku tetap tak nak terima mak aku dan kami adik-beradik. Aku tak faham kenapa nak berdendam, marah atau menyimpan apa saja perasaan negatif yang perlu di pendam bawa ke mati. Konsep dendam kesumat sangat tau!

Untuk nenek yang namanya pun tidak aku ketahui, semoga bahagia berada di syurga dan jauh daripada polemik politik Perak yang menyesakkan. Mudah-mudahan nama nenek tidak digunakan oleh pengundi hantu nanti.


Al-fatihah

Saturday, May 16, 2009

Songs that I am addicted to

This is just another day




The Killers Live From Abbey Road from booknutdc on Vimeo.




uncomfortable silent can be so loud

Monday, May 11, 2009

Nothing but movies

An old friend said to me long before: Those who watch the same movie over and over again are forgivers. To be honest, the concept of forgive and forget is as perplexing as the idea of saving time at government’s function by having emcees simplify the title of minister who attends the ceremony. I wonder what times are we suppose to save here? Malaysian time or GMT time?

Wolverine (A man on high protein diet with claws, groovy hairstyle , cool bike and nothing more)

I have seen Wolverine for three times since the first day of screening and mind you there’s nothing much to be applauded in this movie. Storyline is predictable and nothing new with the CGI .The reason why I watched this movie three times is not because I have started to embrace the concept of to err is human, but I just simply want to watch the two endings: Deadpool coming out of rubble and Wolverine at a cafĂ© in Japan. I believe that the projectionists at the cinemas that I went to feel like it such a waste of time to play the movie until end of credits so that people could watch the real ending. Either that or he has a brain with the size of peanut. Darn! RM 30 spent and neither ending seen! Nada! Zero!
Perhaps I should ask for refund or apply for projectionist position but after seeing the movie Coming Soon I think the idea is no longer appealing though. Another option left is to *cough* download the dvdrip from *cough* pirate bay.

Coming Soon (Creepy but not creepy enough to stop me from going to cinema)




I first saw the trailer when I went to watch Talentime (An original local film but didn’t last long at cinemas. It is such a loss for those who didn’t watch this great movie). It was totally disturbing and I thought that I should stop visiting cinemas for quite some time after watching it. The story is about a cinema projectionist who involves in piracy because he needs money. It turns out that the movie which he supposes to copy and give out to lanun cetak rompak is haunted and all the hauntings start right after his partner crime is kidnapped by the ghost and ends up being in the movie. The movie started of well but the ending was a bit frustrating. Still, the ghost was quite original and managed to make some people screamed, a few scenes made people jumped off their seats but not good enough to stop you from going to cinema.

Jangan Tegur (Instead of Jangan Tegur, it should have been called Jangan Tengok)



In the spirit of supporting Malaysia’s film industry, I went to watch this movie with a group of friends. Tickets were sponsored by a friend who loves the poster so much that we were forced to watch this movie. (The word forced is used because as a democrat I suggested another movie and a few people had voted on my choice but since my friend was buying the tickets then he vetoed that we watched this dreadful movie).

The very idea to make such a movie is preposterous and yet it’s a free country. If you have the money then you can do whatever movie you like. But to make people feel like they had been conned to watch the movie by manipulation of a trailer that looks promising, well that reason alone would be enough to condemn you to hell. At least that’s my sentiment towards this movie. Oh, don’t waste your money on another local movie that will be shown in cinemas in a few weeks time. It’s just another film with the idea copied from a film produced in a neighboring country.

It is a movie that has straightforward and banal story line which is actually a combo of Asian horror movies with a couple of scarecrows as the main acts and few talented actresses as supporting acts. I suppose the producers felt like the talented actresses couldn’t sell the movies thus the pretty matchstick couple was hired to ensure that movie could at least collect RM 1 million. A scene supposedly copied from exorcist went bad and ended up being labeled as pornographic instead of terrifying. This movie deserves thumbs up for make up and the idea of having blue ghost instead of pale ones. Please don’t waste your money buying the DVD, I bet it’d be on telly for hari raya.


Sell Out (Well, who in their right mind wouldn’t want to watch a handsome BBE on big screen over and over again? Seriously, support local movies with original ideas, just like you support KFC with original recipes)




Here is another movie that I watched for more than once. First time was at the premier but this time around it was even better: watching with my girlfriends! Since I was responsible to choose what movie to watch this time, it was daunting to think whether they’d love the movie as much as I do. All of a sudden I felt dizzy and nauseas. The thought of them go berserk after watching a lousy movie crosses my mind and it made me feel even worst. As soon as I heard the laugh coming from my girlfriends, it felt as if I had given Malaysian film industry another day to live. Literally. Another good movie made by Malaysian for Malaysian. No need to think why it’s called Malaysian movie though no Malay or Indian as the main cast. We are one Malaysialah! Just take your friends to the movie, sing along to songs in it and help to ensure that this movie showing in cinemas until the end of Wajib Tayang. Still can’t get enough of the songs after watching the movie? Buy the cd at your nearest music shop but please fight the demon in you who keeps whispering that you ought to share the songs on internet. Respect our fellow Malaysian who strives to produce their original ideas and have a pity on the hardships that they have to endure.

Tuesday, April 28, 2009

Sell out - What to sell?

link to Synopsis

I suppose most of us wouldn’t know who or where the hell Yeo Joon Han (Director of Sell Out) comes from. The name Joon Han may sounds like he’s a Korean but lucky for us he is our fellow Malaysian. His first feature film Sell out has won numerous awards in competitions abroad and its finally going to be screened in our beloved country on 7th of May. Hoorayyyyy, Malaysia Boleh! (I just hate the fact where indie movies could only be watched on big screens in our shore after they won some awards overseas).

There are many scenes where most of us could relate to, from bosses who love to express their disapproval right to your face, to having co-worker that you would love to hate no matter what. Kee Thuan Chye and Lim Teik Leong excel in their characters as the bosses from hell who wouldn’t appreciate originality and hard work shown by Eric Tan (Peter Davies) who invented soyamaker that could last long.What matters the most to them is money and the only staff that they are kind to is the one who climbs the corporate ladder horizontally.

Jerrica Lai as Rafflesia Pong is superb in her character as a Tv show host with lousy rating. You can’t help but to approve of her bickering with her co-worker, Hannah. I love the satire in this movie especially in the scene where Rafflesia Pong questions one of her subjects “What do you think of our government?” The crowd tonight responded to this scene with round of applause! Hopefully none of us would end up in Kamunting anytime soon.

Not only this movie going to make you laugh all the way, but there is a song for you to sing along too! For all the karaoke lovers out there, you would be glad to know that there is one karaoke version song that is surely makes you want to grab a mic. There are about 5 songs in the movies and one of it is catchy enough for me to remember. I don’t know the title of the song that sound rather popish but it is in the scene when Eric’s imaginary self (Well, he’s not only a handsome Eurasian but he also has pragmatic and creative self. Don’t we all wish that we have that too?) stumbles into Rafflesia at the clinic and he sings his heart out while Rafflesia rejects him (I just couldn’t imagine how Rafflesia could ever rejects a man like Eric though, Eurasian samor! Wasted la haiyoh!)

It is a movie with lots of issues that revolve in our country, from filmmakers to office politics; I believe that there must be more than one issue that you are familiar with. Whether you are struggling to stand for you what you believe in or trying like mad to save your career, well this movie has it all.Apart from the fact that it would help if you understand Chinese a bit so you understand why your fellow Malaysian laugh their heart out when it come to names like Rafflesia (largest flower in the world, which reeks of animal carcass) Pong (stink), I believe you could still catch the drift. Bear in mind to keep the logic aside and you shall enjoy this movie. In the end it all sums up to this : such is life!

It will be interesting to see whether Malaysian’s moviegoers are ready for a Malaysian film fill with satire and capable to read between the lines. Perhaps some would dub this movie as black humour but whatever label you put on it, this movie will surely breathe new life to our mind-numbing movie industry which full of mat rempit and bohsia themed movies as of late.

A hyperbole as I am wouldn’t lightly say something. So I when I say that this is the film (spoof ala Malaysia) to watch in May, well, it means that this is the movie to watch. Kill for the tickets if you must.

Big thanks to Ajami Hashim for the invites!
p/s : the soyamaker in this movie really is interesting..10-in-1 samor..but damn expensive

Friday, April 24, 2009

Kekure goes to Teater Mahsuri

Teater Mahsuri
Aku memang suka Ibu Fauziah Nawi, satu nama yang gah di Malaysia Lakonannya jadi mangsa teraniaya kalau penonton tak menangis satu baldi jangan panggil dia Ibu Fauziah Nawi okes. Tak main la letak eye-mo satu botol, air mata asli katanya. Tak perlu aku senaraikan anugerah, filem, drama dan teater yang dibintanginya kerana aku fikir ramai yang tahu dan peminat setianya mungkin telah menghafal kesemuanya tanpa perlu menggunakan toyol jika masuk kuiz atau kalut nak guna talian hayat andainya di tanya secara spontan. Tahniah kepada beliau kerana akhirnya mendapat peluang untuk mementaskan karyanya di Istana Budaya. Terharu sekejap aku tadi kerana selama ini karya Ibu Fauziah Nawi selalunya hanya di pentas-pentas kecil tetapi hasilnya tidak pernah menghampakan.

Buat pertama kalinya aku merasa terganggu selepas menonton teater. Serius ye, amat serius seperti setiap usaha Wonderpets membantu haiwan di dalam kesusahan. Bukan sahaja terganggu, runsing malahan kecewa dan aku terasa seperti nak mencarut-carut macam Jonathan Davis semasa Sunburst. Aku fikir kekecewaan aku boleh disamakan seperti kecewanya Miss California yang dinafikan mahkota Miss USA kerana dia mengatakan tidak kepada perkahwinan sejenis. Perasaan terganggu aku pula melebihi rasa terganggu yang aku alami selepas melihat Julia Ziegler menjadi hantu berwarna biru di dalam Jangan Tegur yang mana permainan lidahnya lebih kepada lucah daripada mengerikan. (Nota:Aku fikir Julia Ziegler tersalah membuat rujukan. Dia sepatutnya menjadikan Linda Blair di dalam the Exorcist sebagai panduan tetapi terpasang cerita ‘berwarna biru’ dan dia akhirnya mencatat sejarah menjadi hantu kayu paling lawak abad ini.)

Siapa tak kenal Mahsuri dan legenda darah putihnya? Sebut saja Langkawi atau Kedah mesti akan dikaitkan dengan Mahsuri. Aku fikir ia adalah naskhah yang sangat vok untuk di kendalikan oleh Ibu Fauziah Nawi. Sayang sekali hasilnya tak seberapa. Dalam bahasa pasarnya : drama sekolah menengah lagi best!(Ini tidak merujuk kepada High School Musical yang ada Zac Efron tu tapi drama sekolah menengah yang korang sendiri hasilkan semasa minggu bahasa). Ini teater di Istana Budaya, ada satu standard yang tinggi dan kelengkapan yang bagus. Tiada alasan kenapa produksi ini tak berjaya menghasilkan sesuatu yang boleh dibanggakan. Aku tak faham kenapa nak guna konfeti bagi menghasilkan efek semasa babak Mahsuri di bunuh? Hello, ini bukan hari penyampaian hadiah kanak-kanak tabika kemas yang nak guna konfeti-konfeti ni?Apa yang ko nak tunjuk sebenarnya? Nak tunjuk yang salji turun semasa Mahsuri dibunuh? Efek yang HAZAB with capital H kaedahnya.

Sebenarnya salah aku jugak kot kerana menaruh harapan yang tinggi. Kalau dilihat pada barisan pelakonnya ada 2 nama yang aku suka lihat di teater : Vanida Imran dan Azizah Mahzan. Aku pernah melihat Vanida Imran di dalam Lantai T Pinkie dan Wangi Jadi Saksi. Karen banget dan jamban dia pun best! Dalam Mahsuri dia tak menyinar pun dan aku rasa ia satu pembaziran bakat yang teramat kerana dia boleh berlakon. Arja Lee tu walaupun muka hensem nasib baik la boleh jugak berlakon, cuma suaranya kurang jelas pada sesetengah babak. Lainlah kalau pasangan kayu iaitu Julia Ziegler dan Pierre Andre berlakon Jangan Tegur the Musical, memang patutlah lagu lebih banyak daripada berdialog supaya tak ketara yang mereka berdua tu kayu. Kalau dorang tak dapat datang berlakon pun takpe, gantikan saja dengan orang-orangan tiada sapa pun yang perasan. Azizah Mahzan, satu lagi pembaziran di dalam teater ni. Ok, ok dia memang telebey sudah di dalam Spa-Q tetapi dalam teater dia memang bagus. Wataknya sebagai kertu kampung tak menunjukkan kelebihannya yang sebenar. Pelakon yang membawakan watak Wan Mahura yang ala-ala meroyan selepas Wan Darus kawen dengan Mahsuri juga tidak mengecewakan!Mek suka!

Aku senaraikan jek la apa yang aku tak puas hati tentang teater Mahsuri ni.

1. Tiada disebutkan tentang darah putih

Apa yang membuatkan Mahsuri satu legenda hebat selain daripada sumpahannya? Tak lain dan tak bukan darah putih yang mengalir keluar daripada badan beliau. Ternanti-nanti aku tadi bagaimana agaknya babak darah putih ini akan di jalankan. Sekali hamek ko! Darah nan ado, sebut pun tidak. Sekurangnya buat la macam darah tu terpercik ke pokok masa Mahsuri di tikam dan mengalir tak henti dari celah pokok tu. Mesti ada propsman tau camne nak buat simple trick cenggitu, kan kan kan? Dah le tu pas mayat Mahsuri di serahkan kepada bapaknya boleh pulak bapaknya meroyan tak tentu fasal! Babak penting yang patut lebih dramatik dan memberikan penutup yang lebih kemas kepada teater ini.

2. Pakaian

Orang kedah ada baju tradisinya sendiri ye kawan-kawan iaitu baju Kedah. Malas aku nak cerita panjang, tapi kalau aku orang Kedah mahu hangin gak la. Buat je la Mak Mahsuri tu pakai baju Kedah. Dah nama orang Darat, sah-sah le keje pesawah uols. Makan hati satu kampung tau tengok ko catwalk ke sawah pakai kebaya labuh. Tak pasti sama ada takde kajian, tak de baju Kedah dalam wardrobe Istana Budaya ataupun save budget.


3. Props dan efek

Props dia cun gak la especially pokok kelapa tu. Tahniah kepada mereka yang bertanggungjawab menyediakan pokok kelapa tersebut. Babak Mahsuri mimpi sampai terangkat dari katil tu memang best. Selain daripada tu takde apa sangat la yang nak dibanggakan. Efek paling best pun fasal terlampau banyak black out. Itu pun kalau black out tu boleh di kira sebagai efek.duh! Ada banyak babak penting yang boleh diberikan efek yang lebih ganas untuk menimbulkan empati penonton kepada Mahsuri. Daun-daun yang gugur daripada langit lebih sesuai untuk menggantikan konfeti.

4. Sound, lagu dan suara

Maaf, tiada lagu yang catchy dan selepas beberapa jam aku dah tak ingat pun lagu-lagu yang dinyanyikan. Sound agak off sikit tadi, mungkin ada technical glitches. Sebutan kurang jelas jadi aku tak faham biji butir. Pitching off tak payah cerita, ini bukan blog AF. Lagu yang terlampau banyak sampaikan babak tak payah ada lagu pun nak nyanyi juga. Astaga, suami kau dah nak gi berperang pun boleh nyanyi2 lagi. Ini bukan Wonderpets yang asyik menyanyi bila mereka on the way nak gi selamatkan haiwan! Babak ni sepatutnya dipenuhi dengan dialog- dialog yang meruntun jiwa sebab kita tahu di dalam legendanya bahawa itu adalah detik terakhir Wan Darus melihat Mahsuri hidup. Contoh terbaik ialah filem Armageddon, bila pasukan Bruce Willis dah nak naik kapal angkasa babak-babaknya dipenuhi dengan dialog yang bikin orang menangis sampai abih tisu 1 kotak.

5. Pelakon tambahan yang terlampau ramai

Sesak semacam fasal pelakon tambahan terlampau ramai. Pening kepala aku! Kalau tak kerana baju pelakon utama yang lebih meletopz daripada pelakon tambahan ni mahu le kompius mana satu pelakon tempelan dan mana satu pelakon utama. Tu pun masa babak berlatih silat tuh aku da kompius sekejap fasal baju Wan Darus, Damak lebey kureng jeh ngan yang lain.

Terfikir jugak aku yang cerita ni lack of imaginations. Nak marah aku pun marah lah aku tau bukan ada orang baca pun blog aku. Maaf aku tak berapa ingat nama watak fasal ada masalah sistem bunyi dan sebutan yang kurang jelas jadi aku tak dapat tangkap betul-betul namanya.

Terima kasih tak terhingga kepada encik Ajami Hashim yang bertindak sebagai ketua rombongan. Undanglah lagi ye nanti? hehehe

Thursday, April 16, 2009

A short one.Amazed?You Betcha!

Have you guys ever woken up one morning and the first thing that crossed your mind is that you are fated to do something right on that very day and the best thing to do is embrace your life? Well, that was what exactly happened to me on the day I sent out my resignation letter. It felt like I have seen the light at the end of a very dark and long tunnel. I heard Brandon Flower’s kept calling up my name and told me to come to the light. Come to the light, kekure! Come to the light! NO!NOT CUM TO THE LIGHT! Walk towards the light you, moron. I got distracted on my way there. It’s hard to concentrate when Brandon Flowers is the one waiting for you at another end.

I know my boss thinks that I don’t belong in his team so it was easy to make the decision.I even told him not to be stressful and live life to the fullest. At times, a skeptic like me could be the most buoyant. Why on earth would I want to be in the same room with a dim-witted manager who refuses to listen to your idea even though he is the one who asked for it? I for one wouldn’t want to have any connections with a manager who not only takes credit for other’s hard work but also tends to forget that subordinate is subordinate no matter how close they are to you. If I were the manager, I would have drawn a line, a very thick one mind you. If my subordinate calls me names right to my face, I shall make him cry until he wets his pants and make him swear that I am the fairest of them all. That will just do it, for the time being. Even worst, having a group of suck ups who laugh heartily at your lame jokes during meeting while the rest of your team roll up their eyes and start to bang their head onto the wall. Well, no use of working with someone who couldn’t even master the basic principle of management: Understanding the business process.Enough said.

I believe this is just another phase in my life. Good thing is on its way, Insya-Allah. Some would say that I’ve been leading a dog’s life but hey like I said before, I don’t have any expectations in life. Sounds complicated but it’s easier that way.

Surah Alam-Nashrah

1. Have We not expanded thee thy breast?-

2. And removed from thee thy burden

3. The which did gall thy back?-

4. And raised high the esteem (in which) thou (art held)?

5. So, verily, with every difficulty, there is relief:

6. Verily, with every difficulty there is relief.

7. Therefore, when thou art free (from thine immediate task), still labour hard,

8. And to thy Lord turn (all) thy attention

Wednesday, February 18, 2009

Expectation?Hallucination? Alien Nation is more like it!

I remember when I was small; the literature book that I first read was Great Expectations by Charles Dickens. I never read it again. I hated the book and I didn’t know why it was back then. It came back to me now. I hated the title. What is so great about expectations?


Everyone have their expectations in life. It depends on the person to set up their expectant level. As for me I have no expectations in life and so far it works just fine, thank you. For some maybe they have set up such a high level of expectation that after a while when they realize that their expectation is not met, they feel frustrated and angst. Somebody might end up being the so called victim when this person vents their frustration off. This is the most ridiculous thing to do since you might lose the respect and might need to work a lot harder to earn it back.


I have been lending my ears to some people lately. Be it about work or life it always comes down to one thing and one thing only – expectations not met. When I told people that I don’t usually plan my life and I don’t have much expectations I usually get the rolling eyes or worst – Are you nuts? What they don’t know is that it makes me feel good. Don’t get me wrong. I am not trying to brag about how zen my life is. I don’t feel stress if I don’t meet peer group's expectations of having big cars which equals to bigger amount of debt to bank, own a house or two and perhaps could afford to go round the world. I never fully believe in what William Congreve says: Uncertainty and expectation are the joys of life. Uncertainty?Yes, please. Expectation? Hmmmm..let me get back to you after a few years.


To those who now just realized that their expectations are not met in this shit hole, I beg you to stop your whining. You might end up being referred to as an effing nuisance. Yes, everybody had the same dream like yours when they first came in and now they are stuck in the same merde as you are but no we don’t shout to others. We are civilized people who still have our dignity and keep our rationality intact. Mak nyah desperate kat Lorong Haji Taib jek suka jerit-jerit panggil pelanggan ni. If you feel like leaving please do. We are more than happy to fork out some money from our tabung ayam to buy your farewell gift and pretend to be sad though faker is written all over our face when you are about to leave on your last day. No worries, we could handle the workload and I will personally make sure that you won’t be missed.


So now I am living in uncertainty. My work is nothing but a mere delusion of grandeur. The thing is I am neither happy nor frustrated with how things are. At times, it does feels like there’s a cloud hanging over me. I am too tired to let all the constant worry lingers so I live my life as it is. Party onnnnnnnn! Maybe I would be out of work soon, who knows but one thing for sure it’s not that I am in terror of my life.


Pride is seldom delicate, it will please itself with very mean advantages; and envy feels not its own happiness, but when it may be compared with the misery of others – Samuel Johnson






It started with a low light,
Next thing I knew they ripped me from my bed
And then they took my blood type
It left a strange impression in my head.
You know that I was hoping,
That I could leave this
star-crossed world behind
But when they cut me open,
I guess I changed my mind.

And you know I might
Have just flown too far from
the floor this time
Cause they're calling me by my name
And the zipping white light beams
Disregarding bombs and satellites

That was the turning point
That was one lonely night

The star maker says, "It ain´t so bad"
The dream maker's gonna make you mad
The spaceman says, "Everybody look down
it´s all in your mind"

Well now I´m back at home, and
I´m looking forward to this life I live
You know it´s gonna haunt me
So hesitation to this life I give.
You think you might cross over,
you´re caught between the devil
and the deep blue sea
You better look it over,
Before you make that leap

And you know I´m fine,
But I hear those voices at night sometimes-
They justify my claim,
And the public don´t dwell on my transmission
Cause it wasn´t televised

But, it was the turning point,
Oh what a lonely night

The star maker says, "It ain´t so bad"
The dream maker's gonna make you mad
The spaceman says, "Everybody look down
it´s all in your mind"

The star maker says, "It ain´t so bad"
The dream maker's gonna make you mad;
The spaceman says, "Everybody look down
it´s all in your mind"

My global position systems
are vocally addressed
They say the Nile used to
run from East to West,
They say the Nile used to run...
From East to West.

I´m fine
But I hear those voices at night
Sometime...

The star maker says, "It ain´t so bad"
The dream maker's gonna make you mad
The spaceman says, "Everybody look down
it´s all in your mind"
The star maker says, "It ain´t so bad"
The dream maker's gonna make you mad;
The spaceman says, "Everybody look down
it´s all in your mind"

It´s all in my mind
it´s all in my mind


Tuesday, January 20, 2009

Blog aku dah bersawang


The Killers - Read my mind


On the corner of main street
Just tryin' to keep it in line.
You say you wanna move on and
You say I'm falling behind.

Can you read my mind?
Can you read my mind?

I never really gave up on
Breakin' out of this two-star town.
I got the green light,
I got a little fight.
I'm gonna turn this thing around.

Can you read my mind?
Can you read my mind?

The good old days, the honest man;
The restless heart, the Promised Land,
A subtle kiss that no one sees;
A broken wrist and a big trapeze.

Oh well I don't mind, if you don't mind.
'Cause I don't shine if you don't shine
Before you go, can you read my mind?

It’s funny how you just break down,
Waitin' on some sign
I pull up to the front of your driveway
With magic soakin' my spine.

Can you read my mind?
Can you read my mind?

The teenage queen, the loaded gun;
The drop dead dream, the Chosen One,
A southern drawl, a world unseen;
A city wall and a trampoline.

Oh well I don't mind, if you don't mind
'Cause I don't shine if you don't shine
Before you jump,
tell me what you find when you read my mind.

Slippin’ in my faith until I fall.
You never returned that call.
Woman, open the door, don't let it sting
I wanna breathe that fire again.

She said I don't mind, if you don't mind
'Cause I don't shine if you don't shine.

Put your back on me,
Put your back on me,
Put your back on me.

The stars are blazing like rebel diamonds cut out of the sun.
Can you read my mind.


Bersempena dengan tahun baru ini, aku fikir ada moleknya jika aku memulakan penulisan aku pada tahun 2009 dengan menulis di dalam bahasa ibunda dan di selang seli dengan bahasa penjajah di masa mendatang. Bunyinya seperti aku akan menulis setiap hari tetapi tuhan saja yang tahu betapa malasnya aku sehinggakan blog aku ini boleh di ibaratkan seperti kuil usang di dalam cerita The Coffin. Dari luar kuil itu tampak kosong ala-ala dah lama tanpa pengunjung kaedahnya. Kat dalam nun ada seorang pakcik tua yang gigih membakar mayat dan menghadapi angker seorang diri. Sibuk pakcik tu uols angkat keranda sorang-sorang saban hari. Ot ke health benefit semua tu tiada, sapa nak jawab? Itulah kebaikan meminum kopi janda di mana taglinenya adalah kami bukan nak menggoda cuma nak berniaga. Uols ada ke tagline gempak cam tu? Ha nan ado kan,kan,kan? Tenaga yang di bekalkan melebihi daripada apa yang kita dapat dengan meminum Milo anda jadi sihat dan kuat ittew. Nampak gayanya Milo kini telah bertemu buku dengan ruas. Bersempena dengan kempen boikot barangan USA dan Israel ini marilah kita bersama-sama meminum kopi buatan tempatan dan memajukan industri kecil negara.


Terlalu banyak benda yang ingin aku ceritakan tapi aku fikir tiada pun bezanya kalau aku tak bercerita , tiada sebarang impak kepada makhluk lain di dalam galaksi ini melainkan jika aku adalah invader zim yang terpaksa melaporkan setiap kemajuan yang di capai dalam rancangan penaklukan bumi kepada bos makhluk asing. Impak maksimumnya hanyalah kepada aku yang selalu mengimbas kembali sesuatu peristiwa secara berulang-ulang di dalam kotak fikiran (Aku musykil kenapa ia di rujuk sebagai kotak fikiran. Otak kita tidak berbentuk empat segi baik segi empat sama atau segi empat tepat. Heksagon pula jauh sekali. Jika seseorang manusia atau tikus jalanan mengalami kecelakaan, otak yang di lenyek oleh tayar akan hancur berderai dan tidak sama sekali menjadi penyek seperti kotak tisu yang dipijak-pijak untuk melepaskan geram kepada rakan sekerja yang kononnya hebat daripada sekalian makhluk yang ada dan telah menjadi punca kepada undang-undang tidak munasabah di laksanakan di pejabat anda. Mungkin sudah banyak sel-sel otak aku yang mati akibat daripada perbuatan berfikir-fikir keterlaluan secara di bawah sedar ini. Aku berazam untuk memakan lebih sayur-sayuran untuk kembali membiakkan sel-sel otak bagi memudahkan penghadaman. Aku tidak patut bergantung pada vitagen mahupun julap sahaja. Yakin boleh, rakan mudaaaaaaaa! Doakan kejayaan saya wahai rakan-rakan (Sila baca dengan penggayaan Spongebob versi Melayu di tv9).


Setelah aku membelek-belek posting aku yang sudah-sudah, agak lama juga aku tidak berbicara mengenai kehidupan di pejabat. Bersesuaian dengan suasana VSS yang mencengkam di banyak syarikat termasuk syarikat aku bekerja mencari sesuap nasik, sekeping steak dan secawan pinacolada(ingat mencengkam dan bukan nasi ayam mancongkam sebelah kedai haji tapah kat jalan Gombak-KL tu okes. Sapa tak tahu kat mana boleh tanya Fadz) aku fikir ada eloknya aku menulis mengenai suasana di pejabat.


Nah, terimalah Pejabat untuk si Dungu/Bahalol/Mangkuk Ayun/Tolol (office for dummies sebenarnya. Keji direct translation gittew, penterjemah terlampau sangat. Disclaimer: cerita yang bakal dibentangkan tiada kene mengene ngan yang masih bernafas di muka bumi yang fana ini. Kalau ko terasa ada kene mengene tu memang la sama ada you’re so vain atau pun ko obses dengan aku sebenarnya, boleh?). Tulisan di bawah ini bolehlah dianggap sebagai FAQ dan di guna pakai bagi menghadapi sebarang gelombang VSS di tempat anda bekerja.


Soalan :Apakah yang perlu saya lakukan jika saya menghadapi kemungkinan diberikan VSS kerana jawatan saya sekarang berada di hierarki terendah di dalam carta organisasi tidak rasmi dan terdapatnya seorang lagi manusia yang berjawatan sama dengan kos yang lebih rendah di China?(VSS tu patutnya di tukar nama menjadi paksa rela dan bukan suka rela fasal takdenyer orang yang menerima pampasan sebulan gaji rela diberhentikan sedangkan kerja lain belum tentu dapat dalam masa 3 bulan)


Jawapan : Ini soalan yang amat menarik untuk di bincangkan ya pembaca sekalian. Apa barang kita bermati-matian demi menyelamatkan pekerjaan yang kita benci dan muak itu? Namun kebenaran itu amat pahit untuk di telan. Walaupun pahitnya bagai memakan jamu kocok di pasar Chow Kit, kita tahu hakikatnya amat sukar untuk mendapat pekerjaan di zaman kemelesetan ekonomi ini. Nampaknya kekuatan dalaman ekonomi kita seperti yang diwartakan saban hari di dalam akhbar tidak menjamin masa depan yang gemilang kepada Islam Hadhari dan bulan mengambang semakin melebarkan pengaruhnya di seluruh Malaysia.


Cara paling mudah yang boleh anda lakukan ialah dengan menjadi barua/kaki repot/pengampu dan lain-lain perkataan bermaksud sama. Taktik ini amatlah sesuai digunakan jika bos anda senang dikotak-katikkan dan mudah termakan hasutan. Perkara pertama yang perlu di buat adalah mengenal pasti seorang rakan sekerja yang senang untuk dikambinghitamkan. Langkah ini amatlah penting dan pastikan bahawa anda mempunyai hujah yang baik semasa membuat pembentangan powerpoint kepada bos anda selain mempunyai keyakinan diri yang amat tinggi bahawa anda adalah orang yang paling penting di dalam pasukan itu. Tanpa anda apalah sangat pasukan yang penuh dengan orang berangan datang kerja dengan lagaknya seperti peserta survivor/ko ingat ko pandai joget/runaway project/AF. Di antara ciri-ciri yang perlu dipertimbangkan bagi memilih seseorang yang bakal dikambinghitamkan ialah mereka yang selalu tiada pejabat di atas sebab-sebab peribadi yang anda fikir (INGAT! Kata kuncinya adalah apa yang anda fikir dan bukan apa yang rakan-rakan sekerja lain fikir) adalah keterlaluan dan menjelikkan. Si mangsa juga mestilah seorang yang kelihatan neutral dan dijangkakan tidak melawan jika sebarang tindakan susulan di ambil. Jangan sesekali memilih orang yang bermulut becok seperti Joyah kerana ia bakal mencetuskan taufan katrina. Tiada sebarang bekas kedap udara yang dapat menahan angin yang bertiup kencang dan boleh menerbangkan shaun the sheep ke Zimbabwe.


Walau bagaimanapun ingin saya tekankan di sini ya para pembaca, semasa membuat kempen kepada bos mengenai orang yang dikambinghitamkan itu, anda perlu memastikan bahawa tindakan yang bakal di ambil oleh bos anda hanyalah melibatkan si kambing hitam itu dan bukan keseluruhan pasukan anda. Awas, buruk padahnya jika tindakan anda mengkambinghitamkan rakan sepasukan menyebabkan kegembiraan berganda rakan-rakan sepasukan seperti boleh bekerja dari rumah sambil memakai kaftan atau kain pelekat di tarik balik dan kedatangan di ambil seperti budak sekolah lagaknya. Nasihat saya jika ini terjadi, silalah parking kereta anda jauh-jauh dan tidak diketahui kordinatnya oleh rakan sekerja kerana ia akan mengundang simbahan cat berwarna merah dan anda bakal di syaki tidak membayar pinjaman along sejak sekian lama seperti wan ...... ittew.


Soalan : Bagaimana untuk membodek bos yang lemau/selenga/hipokrit/(sila letak apa-apa sahaja perkataan yang anda suka) supaya kedudukan anda selamat?


Jawapan : Oh soalan ini adalah lebih mudah untuk di jawab dan caranya pula lebih berisiko rendah. Taktik yang sering diulang-ulang seperti datang awal atau sentiasa menerima ajakan bos untuk makan-makan di restoran mewah walaupun anda membawa bekal ke pejabat setiap hari bagi menjimatkan perbelanjaan adalah sesuatu yang cliché ya para pembaca. Taktik lain yang anda boleh gunakan ialah memastikan bahawa anda mempunyai suara yang lebih lantang daripada bos anda terutamanya ketika mesyuarat mingguan di samping mempunyai ilmu pengetahuan yang lebih tinggi supaya bos merasakan anda adalah heronya (hero jika anda wanita bermisai dan heroin jika anda wanita tanpa misai). Jangan risau jika anda mempunyai pengetahuan yang sama paras dengan bos anda kerana anda boleh menyembunyikan kelemahan anda itu dengan menyampuk atau mencaras terus ayat-ayat yang dilontarkan oleh rakan-rakan sebaya semasa sesi perbincangan. Satu lagi langkah yang perlu di ambil ialah dengan sentiasa melaporkan sebarang perkara yang anda lakukan kepada bos melalui email hatta benda-benda kecil sekalipun seperti rakan sekerja merangkap balaci anda tidak menggunakan huruf kecil pada perkataan yang sepatutnya. Bermuka tebal adalah penting bagi memastikan kejayaan langkah ini kerana rakan-rakan sekerja pasti membenci anda sehinggakan ada yang sanggup menahan kencing dan melompat-lompat di luar tandas kerana menunggu anda keluar akibat daripada rasa benci tahap dewa .Pelbagai gelaran juga bakal disebarkan oleh itu berhati-hatilah jika tiba-tiba rakan sekerja yang tidak pernah bertegur sapa tiba-tiba sahaja tersenyum lebar apabila melihat anda memakai baju berwarna merah jambu kerana mungkin ia berkaitan dengan gelaran anda iaitu miss piggy. Bersabarlah, ini semua hanya dugaan kecil demi memastikan anda masih mempunyai pekerjaan di kemudian hari. Anda pasti ketawa berguling-guling apabila merasai nikmat kejayaan taktik anda ini apabila rakan sekerja mengoyak gambar kucingnya yang di lekat dengan gam gajah kerana menyangka bahawa dia akan bekerja di situ sampai pencen selepas menerima VSS secara paksa rela tetapi anda masih selamat dengan pekerjaan yang anda benci ittew.


Sekian sahaja tips yang boleh dikongsi daripada aku untuk kali ini. Sesungguhnya masa amat mencemburui kita. Jika terdapat sebarang soalan atau cadangan mengenai langkah yang boleh di ambil sila tuliskannya di kotak komen :).Selamat bekerja dan bersykurlah bahawa anda masih ada pekerjaan kepada mereka yang berada di dalam syarikat yang stabil dan tidak akan menghadapi sebarang kemungkinan VSS.